Mentiin Raikun kanssa Noutajakoirayhdistyksen järjestämälle tokoalkeet -kurssille. Kurssipaikkana on maneesi ja oppilaita kymmenkunta. Tämäpä olikin Raikulle haastava tilanne: sillä oli kovasti kovaäänistä asiaa luokkatovereille, niitten luoksekin olisi ollut kova hinku ja lisäksi sillä oli kova hevosenkakkanälkä koko ajan.

Koulu alkoi luoksepäästävyydellä. Tässä Raikulla ei ole (ainakaan vielä) ongelmia. Se on avoin ja ystävällinen mutta ei riehu, hypi eikä poukkoile ihmisiä vasten. Luoksepäästävyys selvitettiin siis kunnialla. Tunnin teemana oli kontakti ja luoksetulo. Kontaktiharjoitukset Raiku suoritti haukkumisten välissä - aina kun sitä pyysi kontaktiin se havahtui ja täpsähti sivulle istumaan. Myös katsekontakti onnistui. Luoksetuloharjoitukset aloitettiin paikallaanistumisella, sekin onnistui kun menin noin kolmen metrin päähän ja palasin palkkaamaan. Luoksetulo tehtiin pitkältä matkalta ohjaajan pitäessä koiraa kiinni. Raiku pysyi rauhallisesti paikallaan ja tuli suoraan ja kovaa vauhtia vaikka muut koirat olivat aika lähellä. Myös lyhyeltä matkalta ilman kiinnipitämistä onnistui vaikka siinä se meinasi ruveta haukkumaan. Loppua kohti sen yleinen haukkuminen kuitenkin väheni ja se istuskeli ihan hiljaa rauhassa aika pitkiäkin aikoja. Väleissä revittiin narupalloa, silloin siltä muu maailma unohtuu ja se vetää ankarasti muristen. En tiedä opittiinko me tokoa, mutta toisten koirien läsnäoloon reagoimattomuus olisi varmaan ihan hyvä oppia sekin.

Koulun jälkeen mentiin Aihkikin mukana Kuhasaloon ja jäälle lenkille, oli kirkas taivas, loistava Venus ja kultaisen keltaisena nouseva kuu.